Inspectie Scope 12 Zonnepanelen
Onze ervaren en veelzijdige inspecteurs inspecteren uw PV-installatie volgens de SCIOS Scope 12-certificering. Zo kunt u erop vertrouwen dat we uw installatie op de juiste manier inspecteren. De onafhankelijke inspectie volgt de actuele wet- en regelgeving en maakt gebruik van de nieuwste technieken. Na afloop ontvangt u van ons een uitgebreide rapportage die voldoet aan de eisen van de verzekering.
Waarom deze inspectie laten uitvoeren?
Door de toename van het aantal zonnestroominstallaties en de magere kwaliteit van de installatiebedrijven groeit de schadelast. Daarom voegt men de inspectie van zonnestroominstallaties als Scope 12 toe aan de Deelregeling Elektrisch Materieel. Het Verbond van Verzekeraars, Holland Solar en inspectiebedrijven (via de brancheorganisaties iKeur en Techniek Nederland) ontwikkelen deze inspectie. Men past de inspectie vooral toe bij grotere installaties, maar deze is geschikt voor alle soorten opstellingen: op daken, in-dak, op velden en op water. De inspectie is bovendien inzetbaar bij installaties van elke grootte, dus ook bij woningen.
Wat houdt de inspectie in?
Inspecteurs voeren de inspectie uit op basis van Nederlandse en Europese normen en, indien gewenst, aanvullende eisen, altijd volgens Scope 12.
Welke onderdelen inspecteren we?
De Scope 12 inspectie bestaat uit een eerste inspectie (EBI) en periodieke vervolg-inspecties (PI). De werkzaamheden verschillen tussen deze inspecties. Tijdens de EBI onderzoeken we zaken die bij een PI niet opnieuw hoeven te worden gecontroleerd.
EBI Inspectie
De Eerste inspectie (EBI) is vooral gericht op de kwaliteit van de aanleg: voldoet de installatie aan de geldende normen en de instructies van de fabrikant.
PI Inspectie
De Periodieke vervolginspectie (PI) is vooral gericht op de kwaliteit van de aanleg: voldoet de installatie aan de geldende normen en de instructies van de fabrikant.
Hoe vaak moet een inspectie worden uitgevoerd?
De inspectiefrequentie van uw PV-installatie hangt onder andere af van de bedrijfsvoering, de polisvoorwaarden van de verzekering en uw persoonlijke voorkeur. Neem contact met ons op voor advies hierover. Als u geen termijn voor de inspectie heeft vastgelegd in een overeenkomst, geldt een inspectietermijn van 5 jaar.
Ten behoeve van de EBI-inspectie verstrekt de opdrachtgever de volgende documenten aan het inspectiebedrijf:
- Het legplan van de panelen.
- Het ballastplan.
- De opstellingstekeningen van onderdelen van de zonnestroominstallatie.
- Bij plaatsing op een dak levert het constructiebureau een verklaring of rapport met een duidelijke conclusie, waarin staat dat de dakconstructie het gewicht van de op het dak geplaatste onderdelen van de zonnestroominstallatie, zoals PV-panelen, montageconstructie, omvormers, schakel- en verdeelinrichtingen en ballast, kan dragen. Dit moet inclusief de constructieberekeningen en het ballastplan zijn dat voor de berekening is gebruikt. Deze verklaring is niet nodig wanneer de volgende situatie van toepassing is:
- Minder dan 50 panelen; en
- Totale massa van alle PV-panelen op het dak is kleiner dan 1150 kg1.
- Bij plaatsing op veld: de grond-mechanische berekening specifiek voor de situatie.
- Bij drijvende installaties: de berekening dat de installatie bestand is tegen invloeden zoals wind, ijsgang, golfslag, stroming en wisselende waterstanden.
- Installatie-gegevens.
- Tekeningen.DC-Kabelplan. (> 1 streng)
- Documentatie.
Formulier Inspectie PV-installatie
Voor het aanvragen van een inspectie van uw PV-installatie kunt u onderstaand formulier digitaal invullen. Na ontvangst van uw aanvraag nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.
"*" geeft vereiste velden aan